Etiketter

fredag 17 februari 2017

[Auto-saved Post]

17/2    -17
Dax för ännu en blogg om veckan som gick!

I måndags var det dax för att lära känna ännu en härlig bokstav. Den här gången hade granen hittat bokstaven Y,y. En ganska trevlig men lite svår bokstav. Vi hittade ändå faktiskt en del ord med Y i början av ordet  och Y mitt i ord och även några med Y i slutet.
Vi kom in på ordet yrke och vad det är. Barnen fick fundera och rita ner just sitt drömyrke! Kul ...många vill arbeta på Macdonalds😃.

 

Tisdagen var en speciell dag , det var "Alla hjärtans dag". ❤Det är den dagen man som barnen sa," kramas och tycker om varandra extra mycket". Fast som någon sa ," jag älskar alltid hela året". Vi kom överens om att det ändå är en viktig dag, det är en dag man extra kan komma ihåg att säga om man älskar och tycker om någon, eller visa det genom att kramas. Vi kallade denna dag i skolan för vänskapsdagen.
Vi var denna dag i alla tre klasserna. I A-klassen arbetade man med musik. De lyssnade på olika låtar där kärlek och vänskap var i fokus och lekte vänskapsrelaterade lekar.
Efter rasten var det dax att gå in i B-klassen och där lekte vi hela havet stormar och andra samarbetsövningar.
Sist var det dax att återvända till sitt eget klassrum och där var det skapande. Vi gjorde kärlekshattar som man fick dekorera som man själv ville . Det var en kul och härlig dag i kärleken och vänskapens tecken.🤗

 
I onsdag arbetade vi vidare med bokstaven Y och tittade på Bokstavslandet. Vi skrev Y,n i våra språkböcker och sedan ord med Y.  Vi upprepade vad en mening var och försökte hitta en mening med ord som innehöll Y.
 
 
Efter rasten var det dax att lyssna på Snick och Snack i kungaskogen.  Denna gång handlade sagan om att vara kär. Vi diskuterade hur det är att vara kär?  Är någon kär i någon nu i  klassen? Kan två flickor eller två pojkar bli kära i varandra? Vad härligt att höra och vara med i dessa samtal där barnen har så kloka och sunda tankar. Visst kan man vara kär i någon även om man är bara 6-7 år. Det känns så varmt och pirrigt att vara kär. "Två mammor och två pappor kan vara kära i varandra." "Jag är så kär i min hund." Ja många fina tankar omkring känslan KÄR!

Torsdagen stod maten, rörelse och våra kroppar i fokus.
Vi började dagen med att träffa Skeletton, ett skelett som bor i vår skola. Ett mycket gammalt men snällt skelett. 
Hur hade våra kroppar fungerat utan skelett? Hur får vi ett starkt skelett, varför måste man äta, dricka och röra sig? Vi tittade på en film om barn, mat och rörelse. Efteråt fick barnen till uppgift att i tidningar hitta sådan mat som är nyttig och sådant som är onyttigt för våra kroppar. En grupp letade efter sådant som är bra för kroppen men inte är mat och dricka. Det blev många samtal vid borden och barnen gjorde tre kollage som nu sitter på vår vägg i hallen.
 


 
 
Fredagen var det matte hela dagen och denna dag koncentrerade vi oss på längd och höjd. Vi pratade om de olika enheterna mm, cm och  m. Vi gjorde en uppgift där vi mätte olika saker med hjälp av kapsyler och arbetade i våra matteböcker. Vi tittade på hur långa var och en av oss är och såg bilder på den längsta och den kortaste människan i världen. Vi diskuterade att vi växer olika och blir olika långa som vuxna. 
Fredagen avslutades med vår gemensamma sångsamling. 
 
 


Tack för denna vecka. Nästa vecka, på sportlovet är vi nere i stora skolan för de som anmält detta och vi i klass C är på Smaragden. Eva-Lis och Linda kommer att arbeta i stort sett hela veckan där.
 
















 

söndag 5 februari 2017

Veckobrev V.5

Månad två/februari/

Hej alla!
Nu har det gått 40 dagar sedan jul och plötsligt var det kyndelsmässodagen !! Ja, vi rabblar veckodagar,månader, och årstider. Vad är vad, likheter ,mängd och skillnader. Vi sjunger vecko, månads och årstidssånger. Hur många dagar är det på ett år tro? Hur många är våra veckodagar? Vad är skillnaden på våra årstider?

I måndags så hade granen letat upp bokstaven B,b som blev veckans bokstav att arbeta med. 
 

På tisdagen arbetade vi med årstiderna. Vi var uppdelade i fyra grupper som arbetade med varsin årstid. Det blev fyra fina kollage som vi satt upp på vår vägg.
Efter det gick vi ner på ängen och lekte " under hökens vingar kom" och "hur mycket är klockan"

 

På onsdagen och halva torsdagen var det dax att lära oss om vad är en "mening"  Barnen var mycket kloka och lärde sig att en mening är ord på ord och sist en prick, nu en mening vi  fick. Barnen fick "bygga" egna meningar och komma på vilket ord som kommer först och vilket ord som kommer sist i meningen. Vi läste en bit i en bok och lyssnade efter vad punkten( pricken)  skulle vara. Det passar bra med en punkt när man måste andas och ta en liten paus i läsandet. Detta hördes bra . Onsdag andra halvan,  läste vi Snick och Snack i Kungaskogen som  denna gång handlade om när Bitis blir ledsen. Vi pratade om och diskuterade varför hon blev ledsen och hur det kändes för Bitis. Vi sjung sången " Ingen vill leka med mig".
 


 

Vi lekte en ny lek som Heter " vad är fel" ? En lek som handlar om koncentration och uppmärksamhet. Barnen tyckte mycket om den. Efter leken hade vi bokstavsbingo. Barnen arbetade i par och blir mer och mer säkra på bokstäverna.

I fredags så började vi prata om tid och klockan. Vad är tid och varför är det bra att kunna klockan. Barnen hade många kloka svar och visste mycket om det här. Vi kommer att fortsätta med att jobba med klockan under några veckor till. Börja gärna att utmana barnen om både klocka , tid och vad en mening är hemma. Även att ljuda och arbeta med hur bokstäverna ser ut.

 
 
 

Som vanligt en härlig och lärorik vecka, och eftersom jag varit sjuk och hemma i två veckor så kände jag mig mycket välkommen av barnen i tisdags! Det gläder mig mycket. 

NÄSTA VECKA PÅ TORSDAGEN DEN 9/2 ÅKER VI TILL SJÖAREMOSSEN. DÅ SKA BARNEN HA MED EN MATSÄCK , HJÄLM OCH SKRIDSKOR!
VI VORE MYCKET TACKSAMMA OM DET FÖLJER MED NÅGRA FÖRÄLDRAR !!
Barnen och vi åker buss kl: 09.30 och hem 12.30
Ev föräldrar tar sig dit och hem själva. Säg till oss snarast så vi vet.
Om det är någon som vet om att de inte har skridskor så säg till oss snarast, brukar kunna lösa sig med andra barn som kanske har fler.

Ha en trevlig och skön helg!
Linda, Anita och Eva-Lis.